Com funciona la PACA

Propostes de l’Acord per a la Producció i el Consum Agroecològics (PACA)

Cultivar i consumir local és una alternativa a la producció i la distribució a gran escala que ha convertit l’alimentació en una indústria.

Els sistemes de distribució curts i directes es caracteritzen per la proximitat entre el productor i el consumidor. Aquesta proximitat ofereix avantatges a totes dues parts.

El productor estableix un preu just per als seus productes d’acord amb els consumidors, sense intervenció d’agents externs (distribuïdores, mercats internacionals,…) i ajusta la producció a les vendes.

El consumidor coneix l’origen del que menja, sap com s’ha treballat, té accés directe a qualsevol aspecte relacionat amb la producció, aconsegueix un preu just i unes condicions de compra més avantatjoses i participa activament en les decisions.

La PACA, com a sistema de distribució directa, té com a objectiu fer viables les seves explotacions agrícoles i ramaderes, tot aconseguint unes condicions de treball i de vida dignes pels productors.
Objectius

– Produir i consumir localment

– Produir agroecològicament

– Potenciar l’economia local, social i solidària

Productes

Els productes que oferim són de temporada i de producció i/o elaboració pròpia.

Es distribueix una cistella setmanal definida a priori per cada consumidor/a, que es distribueix els dijous al vespre.

La cistella conté els següents productes:

Verdures i fruites de temporada, Ca n’Oliveró i Can Bofill, Producció agroecològica, de temporada i anem introduint varietats tradicionals.

Pa, coques de verdures i dolços, Can Bofill, Pa elaborat amb massa mare, farina integral i cuit en forn de llenya.
Elaboració setmanal.

Conserves, Can Bofill, Melmelada de llimona i conserves de tomàquet, préssec i albergínia

Vi i cava ecològics, Can Bofill i Ca n’Oliveró

Ous, Can Bofill

Realització de les comandes:

La darrera setmana de mes, els productors enviem per correu electrònic el full de comanda mensual on consten els productes disponibles i el preu. Els consumidors l’omplen per a tot el mes i el retornen als productors. La comanda pot ser diferent per a cada setmana.

D’aquesta manera se simplifica la gestió i es coneix per avançat el producte necessari.

Es pot modificar – si s’escau – la comanda feta a principis de mes via telefònica a Can Bofill. Tots els canvis i notificacions s’han de fer abans de dimarts al migdia. Si durant el mes es disposa d’algun producte nou, s’envia un correu electrònic a tots els consumidors i notifiquen les comandes per telèfon a Can Bofill.
Cal tenir molt present que els productes són de temporada i de producció pròpia. Això fa que de vegades no es pugui collir tota la quantitat demanada i aleshores es reparteix el producte entre els diferents consumidors

En l’assemblea de la PACA es decideixen els productes a conrear per a cada temporada.

Preus i costos

Es un objectiu de la PACA no convertir els productes ecològics en productes de luxe, per aquest motiu es fixen preus justos per als productors i els consumidors.

Els preus són fixos per a tota la temporada

La distribució dels productes la realitzem els productors, però el cost no s’incorpora en el producte sinó que es factura a part, en considerar-lo un servei. El cost és de 8€ per punt de distribució (cooperativa) i 2,5€ per domicili particular.

Tot i que la PACA no intermèdia i per tant no carrega percentatges comercials en els productes dels productors associats, aquests han de participar de les despeses de preparació de les comandes i de facturació dels seus productes. L’import a afegir en aquests productes es decideix en l’assemblea de la PACA.

Pagaments

El pagament de les cistelles es realitza mensualment i per avançat. Aquests diners avançats han de permetre als productors afrontar les despeses quotidianes de producció.

A final de mes s’ajusta el pagat amb el consumit, incorporant les diferències en els comptes del mes següent.

En el moment d’omplir el full de comanda mensual ja es calcula l’import dels productes sol·licitats per a tot el mes, de manera que cada consumidor ja sap l’import a pagar, que s’anirà ajustant a cada comanda (pesos no exactes, productes diferents,…).

Fons de coresponsabilitat

El fons de corresponsabilitat s’estableix amb l’objectiu de compartir els riscos de la producció agroecològica entre els productors i els consumidors.

Aquest fons cobrirà les despeses del cost de reposició del planter i dels animals amb l’objectiu de no interrompre o dificultar la capacitat de producció.

Cada consumidor de la PACA aportarà 10€ a l’inici i 2€ mensuals per dotar aquest fons. Si en finalitzar l’any no s’ha utilitzat, l’assemblea decidirà l’ús a donar a aquest fons. Si el fons esdevé insuficient es valorarà la manera de dotar-lo.
Presa de decisions

Les decisions de la PACA es prenen de manera assembleària. L’assemblea es reuneix un cop al mes i està formada pel conjunt dels productors i dels consumidors.

Formació i divulgació

Ens fixem com a objectiu participar d’una manera activa en la formació i la divulgació dels objectius de la producció i el consum agroecològics i en la formació dels seus nostres membres. Com a exemple algunes de les activitats fetes:

– Jornades de plantació a l’hort
– Visita fruiters
– Fornada de coques de Sant Joan

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Agricultura Ecològica, Consum, Cooperativa, Productors. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Com funciona la PACA

  1. Susi ha dit:

    Ens agradaria saber com podem fer comanda de la cistella.
    Moltes gràcies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s